Det er kanskje ingen selvfølge, men skal man bli en god økonomistudent, bør man ta læren inn i det daglige livet. Og det handler egentlig ikke om å være en god student, men å bli et ansvarsfullt voksent individ.

sparingOg det kan godt tenkes at økonomistudenter går til faget med god generell økonomi-forståelse, men statistikken sier noe annet. Noen ønsker seg en Financepal når ting går dårlig økonomisk. Det ser vi også når det gjelder antall forbrukslån som går til inkasso blant unge, mange av dem er også studenter som så mange andre.

Så hva er de mest grunnleggende erkjennelsene man trenger å vite når man skal bli økonomistudent, og hvordan kan de bli bedre i å takle sin egen økonomi? Her er noen tips.

1. Sparing

Man kan nesten ikke få sagt det nok, og selv om man hører det fra alle kanter, så er det mange som ikke har en plan for sparing. Å spare: betyr å sette av litt av det man har i inntekt. Eller det kan være en del av studielånet, gaver, gevinster eller arv. Sparing kan være vanskelig, og finner man det umulig, bør man snakke med en rådgiver i banken. Man kan for eksempel aktivisere trekk fra lønn samme dag som utbetalingen, oppretting av flere sparekontoer og spare i fond, aksjer eller til pensjon.

Sett av en fast sum, en prosent eller aktiviser morsom sparing som andel av hvert kjøp. Tenk at når du unner deg noe så skal du også spare samme sum.

2. Ikke få panikk

Mange unge som plutselig får mange penger mellom hendene, kan tendere til å få panikk dersom forbruket går over styr. Dersom man tror at alle drømmer er knust når man såvidt har blitt tørr bak ørene, så vit at du har mange år å rette det opp igjen. Bruk heller måneder og år på å betale ned et dumt lån enn å prøve å dekke lån med andre lån.

3. Det er rentene som svir

Dersom man tar opp lån, har det alltid en kostnad. Kostnadene kan fordeles ut over en gitt periode, og er egentlig veldig gunstig når man forholder seg til avtalen. Når man slutter å gjøre det, begynner det å svi. Renter kan bli doblet og tredoblet uten at man merker det. Og det blir bare verre. Ikke ta opp unødige lån uten å tenke gjennom konsekvensene.