For å garantere at konfidensiell informasjon som kunderegister, emailadresser og informasjon om ansatte og samarbeidspartnere ikke kommer i feil hender, er det essensielt å gå regelmessig igjennom og sørge for at sikkerheten mot uhell i bedriften og mot virus som overlagt angrep, er optimal.

Stadig flere små og store bedrifter blir utsatt for forsøk på og vellykket IT-kriminalitet. Det at vi i større grad gjør oss avhengige av teknologien rundt oss, fører også til at vi legger mye verdifull informasjon og sensitive opplysninger rundt på IT-servere. Det er en bedrifts ansvar ovenfor sine ansatte og kunder å kunne holde den informasjonen innenfor sitt nettverk. Fordi det blir mer lønnsomt med IT kriminalitet, er det desto viktigere å sørge for at du har alt på det rene ved jevnlig å skifte ut passord, ta backup på sikre harddisker og ha antivirusprogrammer som automatisk oppdaterer seg. Det kan være kritisk om bedriften din for eksempel skulle miste hele sitt kunderegister, eller om informasjon om for eksempel bankkontoer kom i feil hender.

Nedenfor går vi igjennom noen ting som kan være gode tips å huske på for å sikre din bedrift mot angrep. De tar ikke nødvendigvis mye tid og krefter, og de vil gi deg og din bedrift en mye større sjanse for å unngå uheldige situasjoner.

For det første er det viktig å ha passord på det trådløse nettverket. Overraskende mange bedrifter har dette åpent, noe som gjør det mulig for hvem som helst å hente informasjon om datatrafikken og annen sensitiv informasjon. Når du har satt opp det trådløse nettverket, er det også viktig å kamuflere hvem det trådløse nettverket tilhører. Ikke bruk bedriftsnavnet kombinert med etasjenummer. Dette gjør det veldig enkelt for en utenforstående å velge hvilket nettverk hen ønsker å fokusere på. Navngi heller nettverkene med generiske navn som ikke avslører noe om avsenderen.

Kutte all tilgang for utenforstående

IT-sikkerhet

Det er også viktig å huske på å kutte all tilgang for utenforstående til ditt nettverk. Dette er noe du enkelt kan gjøre i innstillingene. Husk – og dette er noe som er viktig å gjenta – du bør bruke alle antivirusprogrammene på din maskin. Om bedriften har flere aktive maskiner, er det avgjørende at antivirusprogrammene på samtlige maskiner alltid er i bruk. Det kan være lurt å gå igjennom programmene årlig for å sjekke om de fremdeles fungerer som de skal. Et gammelt eller defekt antivirusprogram gjør ingen nytte.

Unødvendig tilgang til printere og annen fildeling på dataen er også et smutthull for hackere. Alle passord med tilgang til de elektroniske nettverkene bør gjennomgå tester, slik at de holder nivået. Disse bør også skiftes ut jevnlig, i tilfelle lekkasje fra firmaet.

Om du er i tvil om ditt selskaps IT-sikkerhet og sikkerhetsrutiner, så er det verdt hver krone å investere i en profesjonell konsulent som kan se over og eventuelt forbedre og sikre systemet. Det er som tidligere nevnt mulig å lide store tap ved å ignorere at verden har blitt et mekka for de med dårlige hensikter kombinert med datakunnskaper.